Hyra ut hus – att tänka på

Dags att hyra ut ditt hus? Det kan finnas många olika skäl till varför man väljer att hyra ut hus snarare än att sälja det. Vanligt är att man kanske väljer att dela ut huset och hyra ut en del av detta – medan man själv bor kvar på exempelvis över- eller undervåningen. Ett annat vanligt scenario är att man har ett gårdshus eller ett Attefallshus som man kan hyra ut och därmed också få in lite extra pengar till hushållskassan. I synnerhet har denna lösning visat sig vara lukrativ och användbar i våra större städer. 

Ser man till exempelvis ett Attefallshus så var – som ett sidospår och lite kuriosa – en anledning till att detta togs fram med de förmånliga byggreglerna just att underlätta på bostadsmarknaden. Genom att ta bort bygglovet hoppades man få igång mer fart på byggandet och där man sedan också kunde hyra ut byggnaden i fråga. Andra skäl till varför man vill hyra ut hus handlar om att man kanske ska åka utomlands under en längre tid, att man vill prova att bo i en annan stad – eller att man kanske vill bo i en lägenhet under vinterhalvåret och vänta in en bättre marknad för att så småningom sälja huset. 

Oavsett skäl så finns det emellertid saker att tänka på. Det första handlar om att du som husägare inte har några juridiska hinder som står i vägen för dig. Ser man till exempelvis andrahandsuthyrning av bostads- eller hyresrätter så kan det handla om en relativt lång väg från start till mål där man måste erhålla godkännande. Detta slipper du. 

Ta juridisk hjälp med att upprätta ett avtal 

Men, det du ska tänka på gäller framförallt hyran – den får aldrig vara oskälig, utan den ska grundas på realistiska kostnader för exempelvis el, uppvärmning och allmänt slitage. Det är extremt viktigt och du kan med fördel ta hjälp för att räkna ut vad du kan begära i hyra utan att bryta mot lagen. 

Ett annat tips gäller hjälp med att upprätta avtal. Vem ska hyra – och hur löser ni exempelvis frågor som rör nycklar, säkerhet och vad som händer om någonting går sönder? Se alltid till att det finns ett skriftligt avtal om vad som gäller. Att ni exempelvis tar hjälp av en besiktningsman i samband med inflytt är något som skapar en större trygghet. Det finns juridisk hjälp att få i frågan om att upprätta ett hyresavtal. 

En annan viktig detalj gäller just eventuella skador och försäkringar. Din egen hemförsäkring kommer att behöva kompletteras i samband med att du hyr ut ditt hus. Kontakta ditt försäkringsbolag och se över vad som gäller för andrahandsuthyrning. Är olyckan framme så måste det finnas en trygghet i att ditt försäkringsbolag hjälper dig.